Honza Brzák blog

Google představil nové Product Studio

Společnost Google na své květnové události Google Marketing Live oznámila spuštění nového Product Studia. Tento nástroj má marketérům umožnit snadné vytváření a úpravy produktových fotografií pomocí generativní AI. Product Studio bude dostupné přímo v prostředí Merchant Center Next. To má být jakousi zjednodušenou verzí klasického Merchant Center a jeho cílem je zpřístupnit tuto platformu širšímu okruhu uživatelů.

Kvalitní produktové fotografie jsou pro e-shop naprostou nezbytností. Někdy ale může být problém, kde je pořád brát. Obzvlášť pokud jste menší obchodník s omezeným rozpočtem. Jedna produktová fotografie pro každý produkt je fajn, ale Google uvádí, že u produktů, které mají víc obrázků, stoupá počet zobrazení až o 76% a počet prokliků až o 32%. Jasně, jsou to jen nějaké čísla, která si Google vybral, protože vypadají dobře a zobrazení ani prokliky e-shop neživí. To ale nic nemění na tom, že více je více a mít možnost jednoduše generovat velké množství produktových fotografií by měly být fajn.

Tuhle produktovou fotku jsem vytvořil zatím v Canvě. Bude to lepší, až bude Product Studio dostupné i v Evropě?

Pojďme se podívat na to, jaké možnosti by Product Studio mělo nabízet.

  • Přidání vlastního pozadí. Umožní vytvářet nové snímky na základě měnících se marketingových potřeb. Třeba sezónních či pro potřeby experimentů. Například společnost zabývající se péčí o pleť může upozornit na speciální sezónní verzi výrobku tím, že požádá o snímek výrobku "obklopený broskvemi s tropickými rostlinami v pozadí." Nenapadá mě, pro kterého klienta bych zrovna tohle použil, ale v jiných reáliích se to určitě bude hodit.

  • Odstranění rušivého pozadí. Máte produkt vyfocený na pozadí, které chcete odstranit? Product Studio by to mělo hravě zvládnout.

  • Rychlé zvýšení rozlišení. Nekvalitní snímky s nízkým rozlišením půjdou jednoduše a rychle vylepšit.

Product Studio by mělo být dostupné během následujících měsíců. Prozatím pouze ve Spojených Státech. Jakmile bude k dispozici v Evropě, určitě zařadím jeho test do některého z příštích článků.