Honza Brzák blog

Tři způsoby jak využít AI v marketingu

Rok 2023 je bez nadsázky rokem AI. Za pomoci umělé inteligence se zásadně mění zaběhlé pracovní postupy ve spoustě oborů a marketing není výjimkou. Cílem tohoto článku je popsat 4 praktické příklady využití nástrojů využívajících principy umělé inteligence, které můžete použít v online marketingu.

Ne, nebudu vám radit, jak si napsat nadpisy a popisky reklam pomocí Chat GPT nebo jak vytvořit vizuály pro reklamy v Midjourney. Podíváme se na to, jak použít nástroje AI přímo při činnosti, která je mou hlavní specializací a to v PPC kampaních v Google Ads.

I když to pro širokou veřejnost může vypadat že s umělou inteligencí se roztrhl pytel v roce 2023, ten kdo se o téma zajímá, ví, že různé modely strojového učení jsou tady s námi už nějaký ten pátek a že historie generativní umělé inteligence se píše už od roku 2014.

Responzivní reklamy ve vyhledávání

Reklamy ve vyhledávání jsou zpravidla ty nejefektivnější, proto začneme právě jimi. Při vytváření responzivní reklamy zadáte více nadpisů a popisů a Google postupně testuje jejich kombinace a učí se, které z nich mají nejlepší výsledky. Umožní tak vytvořit reklamu, která zobrazí zákazníkům relevantnější zprávy a tím pádem můžete očekávat vyšší míru prokliku a více konverzí.

Funguje to v praxi? V zásadě ano, ale klíčový je objem. Je potřeba mít na paměti, že jakýkoli systém strojového učení funguje tím lépe, čím více dat má k dispozici. Takže pokud pracujete s omezeným rozpočtem, je někdy lepší množství kombinací nadpisů a popisů poněkud omezit, aby systém strojového učení vůbec dostal šanci vyzkoušet všechny kombinace na dostatečně velkém vzorku uživatelů. V některých případech, třeba právě také při omezeném rozpočtu, můžou mít lepší výsledky klasické vyhledávací reklamy.
Volná shoda a chytré nabídky

Klíčová slova ve volné shodě znamenala vždycky nejširší záběr, tedy že se vaše reklamy zobrazí na co největší možný počet souvisejících (a často bohužel i nesouvisejících) vyhledávacích dotazů. V poslední době je všechno jinak a Google se nás snaží přesvědčit, že s volnou shodou dosáhnete nejlepších výsledků právě ve spojení s chytrými nabídkami. To znamená, že vaše reklamy se budou zobrazovat těm uživatelům, u kterých je největší pravděpodobnost, že provedou konverzi. Funguje to stejně jako všechno ostatní ze světa AI, tedy potřebuje to data. Aby kombinace volné shody a chytrých nabídek mohla být účinná, potřebujete mít alespoň 15 konverzí měsíčně. Pokud takového počtu nedosahujete, bude pravděpodobně lepší zůstat u kombinace přesné a frázové shody a hledat ty vyhledávací dotazy, které jsou pro váš účet konverzní.
Kampaně Performance Max

Kampaně Performance Max umožňují poměrně jednoduše kombinovat v jedné kampani všechny druhy reklam. V jediné kamapni tak obsáhnete vyhledávání, obsah, video a nákupy včetně remarketingu. Do kampaně jen zadáte podklady a systém strojového učení se postará o to, které z dodaných podkladů mají nejlepší výsledky v závislosti na vámi zvoleném cíli. Aby to fungovalo, musí být správně zvolený cíl, musí se správně měřit konverze a systém musí mít dostatek dat pro učení.

Každého asi napadne otázka, jestli je lepší udělat jednu velkou PMax kampaň například pro celý eshop, nebo víc menších třeba podle produktových skupin. Odpověď je opět v množství dat. Pokud máte v jednotlivých produktových skupinách dostatečnou návštěvnost a dost konverzí na to, aby se systém naučil cílení, může se vyplatit víc menších kampaní. V případě malých e-shopů je bude pravděpodobně lepší volbou jediná kampaň pro všechny produkty.