Honza Brzák blog

Google uvádí novou sérii How Search Works

Cílem nové série videí s názvem “How Search Works” je zpřístupnit fungování komplexních algoritmů Google široké veřejnosti. Pětidílný seriál provede diváky třemi základními fázemi vyhledávacího procesu a odhalí tajemství, která se skrývají za zobrazováním relevantních výsledků.

Odhalte tajemství Google Search

V úvodním díle se inženýr Googlu Gary Illyes ujímá role průvodce a zve všechny, od běžných uživatelů až po profesionály v oblasti SEO, na fascinující cestu do zákulisí vyhledávání. Seriál si klade za cíl srozumitelně vysvětlit, jak Google nachází, indexuje a zobrazuje webové stránky.

Tři pilíře vyhledávání:

  • Prohledávání (Crawling): Google vysílá robotické "pavouky", kteří procházejí webem a sbírají informace o stránkách.

  • Indexace (Indexing): Nasbírané informace se ukládají do obrovské databáze, jakési gigantické knihovny, kde Google uchovává kopie webových stránek a analyzuje jejich obsah.

  • Zobrazování (Serving): V momentě, kdy uživatel zadá dotaz, Google bleskově prohledá databázi a s využitím sofistikovaných algoritmů vybere a seřadí nejrelevantnější výsledky.

Více než jen základní principy:

Seriál “Jak funguje vyhledávání” se neomezuje pouze na základní principy. Následující díly se ponoří do hlubších detailů a představí praktické tipy a techniky, které pomohou webovým stránkám dosáhnout lepšího umístění ve výsledcích vyhledávání. Naučíte se optimalizovat obsah, budovat relevantní zpětné odkazy a správně konfigurovat technické aspekty webu.

Podívejte se na celou sérii:

Série How Search Works na Youtube